Millie de Jong

portret van Millie met halflang blond haar

Als fysiotherapeut kwam ik ruim dertig jaar geleden in aanraking met de haptonomie. Sindsdien heeft het mij niet meer losgelaten en heb ik de haptonomie meegenomen in mijn werk als fysiotherapeut. Ik was vooral geïnteresseerd in de mens achter de klacht en in mijn behandeling ervaarde ik, dat het resultaat van mijn behandeling in grote mate afhing van mijn wijze van aanwezig zijn. Het affectieve contact, contact waarbij ik mijn patient ‘wezenlijk’ ontmoet, bleek steeds opnieuw de basis te vormen van mijn fysiotherapeutisch behandelresultaat. Pijnklachten en fysieke beperkingen worden hier immers positief door beïnvloed.

Affectief contact

Daarnaast heb ik 10 jaar lang als oedeemtherapeut kankerpatiënten behandeld en begeleid. De grootste groep van mijn patiënten waren vrouwen met borstkanker. Ook hier vormde de haptonomie een belangrijk deel van mijn behandeling en begeleiding. Van het behandelen van kankerpatiënten heb ik geleerd hoe belangrijk en waardevol het affectieve contact is. Hierdoor blijven kankerpatiënten niet alleen in contact met hun zieke, vaak beperkte en beschadigde lijf, maar neemt ook hun draagkracht toe.

Haptotherapie

Als fysio- en oedeemtherapeut ging ik steeds meer patiënten haptonomisch begeleiden en ik merkte, dat ik meer met haptonomie wilde gaan doen. Hierdoor heb ik uiteindelijk besloten een opleiding tot haptotherapeut te volgen en de fysiotherapie en oedeemtherapie los te laten. In januari 2007 ben ik gestart met mijn praktijk voor haptotherapie.

Opleidingen

  • Academie voor Haptonomie in Doorn: opleiding haptotherapie, opleiding haptotherapie en relatieproblematiek en diverse bij- en nascholingen voor haptotherapie
  • Instituut voor toegepaste Haptonomie in Nijmegen: diverse nascholingen voor haptotherapie

Om mezelf te blijven ontwikkelen neem ik deel aan intervisie en volg ik bij- en nascholingen. Daarnaast heb ik regelmatig contact met collega's en andere zorgverleners voor uitwisseling en ontplooiing.